Het verhaal van Nicolette
Date

16 augustus 2022

Category

Burn-out Training

Ik dacht alles goed op de rit te hebben. Een goede baan, een man, 2 prachtige kinderen, lieve familie en vrienden.
Ervaringsverhaal van Marthy, 16-08-2022
Ik had wel eens dagen dat ik zonder plezier naar m’n werk ging. Maar dat heeft iedereen wel eens, toch? Ik dacht er niet aan om daar iets mee te doen, het hoort er gewoon bij en iedereen heeft het druk.
Op een gegeven moment zat ik in de situatie dat mijn moeder ernstig ziek werd en ze had veel begeleiding nodig, ik ging naar elke afspraak in het ziekenhuis met haar mee.
Daarnaast vervulde ik op mijn werk twee functies tegelijkertijd. Ik kreeg alle ruimte van mijn werkgever om mee te gaan naar de afspraken in het ziekenhuis. Dat vond ik fijn, tegelijkertijd moest ik van mezelf deze tijd weer inhalen. Het resulteerde in een situatie dat ik zeker 60 uur per week werkte. En dan wilde ik ook mijn volledige aandacht geven aan mijn 2 jonge kinderen. Ook had ik een druk sociaal leven. Mijn man had in de gaten dat ik een korter lontje kreeg en zei dat ik wat gas terug moest nemen. Ik vond dat onzin, maar ik zei dat ik dat ging doen. Dit leidde er toe dat ik stiekem ging werken toen mijn gezin op bed lag of ik zette mijn wekker heel vroeg.
Ik kreeg steeds meer last van lichamelijke klachten waar ik niet naar luisterde. Deze werden steeds erger. Ik zat op een avond op de bank en voelde een enorme druk op m’n borst, ik dacht dat het m’n hart was. Achteraf bleek het een verhoogd cortisol (stresshormoon) te zijn. Dat was achteraf het eerste signaal. Ik ben het vanaf toen iets rustiger aan gaan doen, heb een paar weken vakantie genomen. Maar het was niet genoeg. Op een gegeven moment ging letterlijk het licht uit.
Ik kwam in contact met een psycholoog / burn out coach en kreeg de diagnose burn out. Iets dat ik lange tijd niet kon accepteren. Ik heb een jaar lang onder een steen geleefd. Ik was zo ontzettend moe, maar ik kon niet slapen. Ik kreeg angstaanvallen en werd depressief. Na een jaar leerde ik Ramon kennen. Ik mocht wekelijks met hem wandelen in het bos. Al snel voelde ik mij enorm vertrouwd bij Ramon. Dit kwam mede doordat hij ervaringsdeskundige is en dus echt begrijpt waar ik op dat moment doorheen ging. Daarnaast kan Ramon ontzettend goed luisteren, ik voelde me gehoord en al snel had ik door dat Ramon mij oprecht wilde helpen. Ik ben me hieraan overgegeven en vanaf dat moment zat er een stijgende lijn in mijn herstelproces. Ramon liet me zien dat er meerdere wegen naar Rome leiden. Hij bekeek mijn toekomst vanuit een ander perspectief dan ik tot dan toe deed. Ik voelde me op dat moment ontzettend schuldig naar mijn werkgever en was in mijn hoofd bezig met mijn re-integratie bij deze werkgever. Daar voelde ik enorme weerstand op, die leidde tot slapeloze nachten, paniekaanvallen en een enorme onzekerheid. Ramon keek naar mijn competenties, naar wat ik écht wilde, waar ik gelukkig van word. Dat vond ik in eerste instantie erg lastig, Ramon begeleidde mij stap voor stap in dit proces en langzaam maar zeker kwam ik op het pad waar ik zijn wilde. Niet alleen werd steeds duidelijker hoe ik mijn toekomst voor me zag, deze inzichten zorgde ook voor steeds meer helderheid in m’n dagelijks leven. Ik deed er weer toe. In dit hele proces heb ik ook stapjes terug gedaan, daar schrok ik dan van en ik was bang om weer terug te vallen. Ramon vertelde me dan dat dat mocht en dat het niet raar is. Een stap terug om er vervolgens weer 2 vooruit te zetten. Ik zit nu weer in de drivers seat en ik ben Ramon ontzettend dankbaar dat hij op mijn pad is gekomen en mij door de meest lastige periode van mijn leven heen heeft geholpen