Wie zijn er gevoelig voor burn-out?

Mensen die zelden tevreden achteromkijken naar het werk wat gedaan is, maar de blik strak vooruit gericht houden op alles wat nog afmoet. Het treft met name perfectionisten. Hooggeschoolde vrouwen, maar ook mannen die veel hoofdarbeid verrichten (ICT, Management, Techneuten) lopen een verhoogd risico.

Het komt voornamelijk voor in beroepen waarbij veel contact plaatsvindt. Volgens recente cijfers van het CBS scoren onderwijs en horeca het hoogst 13%, daarna volgt de hulpverleningssector met 10%.

Medisch gesproken

Voor kortdurende stress zet ons lichaam adrenaline in. Cortisol neemt de plaats in van adrenaline als de stress langer duurt. Cortisol wordt wel eens het hormoon van de moed der wanhoop genoemd. Langdurig onder stress staan doet het cortisolsysteem op hol slaan hetgeen funeste gevolgen heeft voor ons afweersysteem en de mobilisatie van energie. Tegen kortdurende stress zijn we bestand. Langdurige stress is oorzaak 1 van burn-out.

Gratis adviesgesprek

uitgeput-bureau

burn-out-banner

Loskomen van burn-out? Volg onze 7 tips:

1. Zoek ontspanning en neem afstand van uw werk
2. Erken dat u een probleem hebt
3. Zoek hulp en sociale steun in uw directe omgeving
4. Zoek professionele hulp bij huisarts, bedrijfsarts of arbeidsdeskundige
5. Maak keuzes en durf door te voeren
6. Sta open voor veranderingen
7. Win advies in bij BaanFit!

Boeken

‘De Lessen van Burnout’, Annegreet van Bergen.

De auteur/journaliste beschrijft hoe ze zelf te kampen heeft gehad met burn-out. Oorzaken, gevolgen, ziek zijn, overeind krabbelen en het herwinnen van krachten wordt er allemaal in beschreven.

‘Beren op de weg’, Theo IJzermans over Rationeel Effectiviteits Training(RET) een veel gebruikte methode om beter om te gaan met werksituaties die stress, slechte sociale contacten en ergernis veroorzaken.