Het verhaal van Lex
Date

7 februari 2001

Category

Burn-out Training

Graag wil ik iets vertellen over mijn burn-out en de rol van Ramon in mijn herstelproces.
Ondanks het feit dat ik dacht dat het(=het burn-out raken) je niet overkomt omdat “je alles onder controle hebt” ging toch op een gegeven moment plotseling het licht uit. Mijn ARBO-arts constateerde inderdaad een werk gerelateerde burn-out! En daar zit je dan. Hoe kom ik hier weer vanaf. Eerst zelf lopen dokteren met het boek van Carien Karsten (Omgaan met burn-out). Gesprekken met ARBO-arts en – psycholoog. Met de huisarts. Maar dat hielp allemaal niet voldoende. Niemand overigens die me het advies gaf om een therapie of iets dergelijks te volgen.
Na iets minder dan een jaar werkte ik inmiddels weer een paar uur therapeutisch en wilde meer uren gaan werken. Mijn pas aangestelde interimchef wilde eerst wel eens weten waar ik precies stond voordat hij daaraan mee wilde werken en heeft een afspraak voor me geregeld met een psychotherapeut. Conclusie: 50 % onderweg om beter te worden maar het is verstandig om toch een aantal gesprekken te hebben. Precies een jaar nadat ik me ziek gemeld had zat ik dus voor mijn eerste afspraak bij de psychotherapeut.
Toen ik met Ramon in aanraking kwam had ik net een aantal sessies psychotherapie achter de rug. Die sessies hadden toch meer in me losgemaakt dan ik zelf had verwacht. Ik was angstig, had een gebrek aan zelfvertrouwen en was nerveus. Ik zag het op dat moment helemaal niet meer zitten. Ik voelde dat er iets anders moest gebeuren. Diezelfde dag belde mijn moeder op dat er een artikel van Baanfit in de Telegraaf stond met een telefoonnummer en een e-mailadres. Ik heb dezelfde avond nog gemaild en gebeld. Met resultaat!! De volgende ochtend al (niks wachtlijsten …….) had ik de afspraak voor mijn proefles met Ramon.
Het klikte, ik voelde herkenning, en dat gaf me weer vertrouwen en energie. Ik, die al meer dan 10 jaar niet meer gesport had omdat ik dat vanwege mijn inspanningsastma niet meer durfde, ging weer hardlopen. En het ging goed….Daarna heb ik iedere week een les gevolgd. Ik voelde dat de combinatie psychotherapie en Baanfit voor evenwicht bij mij zorgde. Ik zag er iedere week weer met verlangen naar uit. De lessen gaven me erg veel energie. Ik vond weer wat houvast. En dat werd langzamerhand iedere week beter. Deze persoonlijke benadering, die op ervaring van de coaches gestoeld is, werkt echt, bijna beter dan mijn psychotherapie.
In mijn vakantie kreeg ik een trainingsschema mee zodat ik in ieder geval niet de continuïteit verloor. Na mijn vakantie voelde ik dat het een stuk beter ging. Ik heb dat ook verder kunnen vasthouden, weliswaar met de bij deze ziekte behorende gebruikelijke dipjes, maar de grote lijn is omhoog. Ik werk inmiddels weer 12 uur vast met een positief vooruitzicht dat ik binnenkort weer voor 100% kan functioneren.