Het verhaal van Sandra
Date

19 juli 2006

Category

Outplacement

Ik ben momenteel in dienst, op een behandelafdeling, binnen de psychiatrie als verzorgende. Een akkefietje op de werkvloer was de druppel die de emmer deed overlopen. Ik zat zowel privé als op de werkvloer niet lekker in mijn vel. Hulp door een psycholoog bracht mij niet tot hetgeen waar ik wilde komen. Sterker nog, het ging alleen maar slechter met mij. Ik had vele klachten, zoals trillen, bang om mijn controle te verliezen en heel erg moe (lag dagenlang op bed). Mijn gedachten vlogen alle kanten op, binnen mijn lichaam leek het of er een wervelwind aan de gang was. Ik voelde van alles wat mij erg angstig maakte, hartkloppingen, nergens zin in hebben, huilbuien, frustraties, woede en had veel waarom vragen. In de supermarkt nam ik alleen het hoognodige mee om zo snel mogelijk de winkel uit te zijn.
In die tijd heb ik heel wat van mij afgeschreven, zodra ik stopte met schrijven begon die onrust weer. Erg vervelend allemaal. Verder heb ik nachten mijn mp3-speler aan gehad, zodat het in mijn hoofd wat rustiger werd. Ik las zelfhulpboeken waar ik veel tips uit heb gehaald op allerlei vlakken.
Uiteindelijk ben ik na 9 maanden ziektewet, na surfen op de site van Baanfit gekomen. Het Empowermentprogramma sprak mij meteen aan. Hierbij kom je fysiek en mentaal weer in balans. Twee dagen later liep ik naast mijn coach in het bos. De klik was er meteen en dat schept vertrouwen om lief en leed te delen. Niets geen wachtlijsten. Het praten ging mij veel makkelijker af dan in zo’n ‘behandelkamer’. Eindelijk werden mijn klachten herkend.
Ik bleek last te hebben van angst- en paniekaanvallen. Dit werd later door de huisarts bevestigd waar ik tig keer ben geweest voordat ik hulp had van Baanfit. Ik leerde om te gaan met mijn angst- en paniekaanvallen. Ramon zorgde ervoor dat de werkgever geen contact meer met mij opnam, zodat ik van hun kant geen druk meer voelde en zo aan mijn herstel kon gaan werken.
Vele uurtjes heb ik met Ramon in het bos van ’s-Graveland doorgebracht. Verdriet, boosheid en pret wisselden elkaar af. Op de een of andere manier liet de zon zich altijd even zien tijdens de sessie. Alsof er altijd toch ergens een lichtpuntje is in je leven. En Ramon maar zeggen dat hij zon-garantie geeft.
Langzamerhand begon ik steeds meer grip te krijgen. Ik kreeg plezier in het hardlopen. Door de loopoefeningen kreeg ik je juiste techniek onder de knieën, leerde ik om mijn grenzen te herkennen en aan te geven. Ik kwam door het rennen steeds beter in mijn vel te zitten. Vooral het sprinten gaf mij (achteraf) een hoop energie. Ik heb ervaren dat je je hoofd letterlijk leeg kan lopen. Letterlijk en figuurlijk ben ik een paar kilo lichter geworden. Ik zag de veranderingen die plaats vonden in de natuur en genoot van het buiten zijn. Hardlopen is een nieuwe sport voor mij geworden.
Tijdens de loopsessies kwam ik erachter dat ik niet meer terug wilde naar mijn oude werkplek. Ik wilde een nieuwe start gaan maken. Ramon kwam met het voorstel om het loopbaantraject te volgen. De banen die mogelijk bij mij zouden passen werden helemaal uitgelicht. De voor- en nadelen werden onder de loep genomen. Ik leerde o.a. hoe ik een goede sollicitatiebrief moest schrijven, het kon steeds beter. Heb rollenspellen gedaan om sollicitatiegesprekken te oefenen. Kreeg tips mee voor het arbeidsvoorwaardengesprek. Mij was flink ingepeperd dat ik toch niets te verliezen heb. De sollicitatieprocedure ging ik met veel zelfvertrouwen in. Ik kwam altijd met een goed gevoel uit de sollicitatiegesprekken.
Uiteindelijk heb ik een baan gevonden die helemaal bij mij past. Ook binnen de psychiatrie maar in een beschermde woonvorm. Volgend jaar ga ik hiermee beginnen. Een nieuw jaar, een nieuwe start en een nieuwe uitdaging.
Mijn wereld heeft een tijdlang op zijn kop gestaan. Door de coaching heb ik mijn leven een andere wending kunnen geven. Nu kan ik zeggen dat ik uiteindelijk weer de kracht in mijzelf heb gevonden. Kreeg meer inzicht, zelfvertrouwen, energie en conditie. Ik heb het hef weer in eigen handen. Ben tevens gestart met vrijwilligerswerk. Het gaf een heerlijk gevoel, dat ik weer op een goede manier bezig kon zijn, na zo’n lange tijd te worden geleefd en de weg helemaal kwijt te zijn geweest.
In een van de laatste sessies heb ik mijn burnout tijd symbolisch afgesloten. Ik heb dit gedaan door alles van mij af te schrijven wat er in mij opkwam op dat moment. Dit alles heb ik versnipperd en in het bos begraven. Ik vond het een mooie afsluiting om weer verder te kunnen met mijn leven.
Om in een burnout te zitten is niet makkelijk maar om eruit te komen en te blijven vind ik ook nog een heel proces. Dit alles had ik alleen nooit gered. Het is heel prettig om door Ramon gecoached te worden. Ik heb veel steun ervaren in goede en slechte tijden. Hij was er altijd voor mij.
Ik ben erg blij dat mijn werkgever bereid was om de kosten van Baanfit op zich te nemen. Thanks.